Rouwen vanuit de kracht van verbinding
Wat is rouw? Hoe werkt het? Hoe ontstaat het? Sanne Hesselink is rouw- en verliesbegeleider. Zij vertelt over andere manieren om naar rouw en verlies te kijken door het beter te integreren in het dagelijks leven.
Het woord rouw is veelal een beladen woord, echter een volstrekt natuurlijke reactie. Men denkt bij dit woord al snel aan de dood. Er zijn echter vele soorten van verlies, zoals bij een scheiding of miskraam. Verlies van baan, sociale contacten, status en eigenwaarde. Van gezondheid, zelfvertrouwen en/of zekerheden. Maar het kan ook gaan om het verlies van dromen, idealen en/of verlangen zoals ongewenste kinderloosheid of het vinden van een partner.
Vaak zijn dit momenten in iemands leven waarop ze uit verbinding raken met zichzelf en veelal ook hun omgeving. Dit is geen onwil van beide partijen, maar hoe geef je woorden aan een verlies? Als vanzelfsprekendheden onzekerheden worden en er geen gevoel van controle meer ervaren wordt, ontstaan vaak zingevingsvragen. De balans moet opnieuw worden opgemaakt. Wat heeft de nieuwe ik nodig, ten opzichte van de oude ik? Hoe kan dit verdriet geïntegreerd worden in het dagelijks leven? Bij dit “op verhaal komen” kan ik als rouw en verliesbegeleider ondersteuning bieden.
Op dinsdag 26 juni geef ik een lezing over verlies en rouw in de breedste zin van het woord. Ik zal vanuit de theorie uitleggen hoe rouw ontstaat en hoe het “werkt” maar bovenal zal ik visualiseren hoe mensen deze vele soorten van verlies met zich meedragen in hun leven. Met als doel om zowel mensen die zelf een verlies te dragen hebben - als de mensen in hun omgeving - een handreiking te geven hoe men in verbinding kan blijven met zichzelf en met elkaar en wat de meerwaarde hier van is.
Voel je meer dan welkom op 26 juni in het Tjark Riks Centrum in Eerbeek. De inloop is vanaf 19.00 uur, om 19.30 begint de lezing. Wil je zo vriendelijk zijn om aan te geven of je erbij bent? Dit kan via sanne@dekrachtvanverbinding.nl
