top of page

ACTIES in coronatijd

26 januari 2021

Blijf mooie dingen doen!

Samen helpen we elkaar hierdoorheen

 

We hebben een bijzonder en moeilijk jaar achter de rug. Je kunt je bijna niet voorstellen dat in een moderne wereld waarin de wetenschap zoveel kan, een virus het dagelijkse leven zo op de kop kan zetten. Niet op één of enkele plekken, maar over de hele wereld.

 

Nu de vaccinatie begint, lijkt langzamerhand het einde in zicht te komen. Dat geeft mensen voorzichtig wat hoop. Jongeren die snakken naar hun vrijheid, weer eens een vet feest willen meemaken, of gewoon hun ding doen. Ouderen die graag onbezorgd hun kinderen en kleinkinderen willen ontvangen, of buitenshuis activiteiten willen ondernemen. Leerkrachten die het steeds weer schakelen van online naar offline zat zijn. Ouders die moe zijn van het multitasken en uitzien naar die doodgewone dag op kantoor die nu opeens heel bijzonder is geworden. Ondernemers die soms het water tot aan de lippen staat en niet kunnen wachten om weer volop te draaien. Zorg- en verpleeghuispersoneel van wie al maandenlang méér wordt gevraagd dan ze kunnen behappen… en zo kan ik nog even doorgaan.  

 

We willen zo graag terug naar ons normale leven. Toch waarschuwt het kabinet steeds: ‘We zijn er nog niet’. De komst van nieuwe varianten van het virus brengt nieuwe onzekerheid en er dreigen nog verder aangescherpte maatregelen. Zo wordt het uithoudingsvermogen van iedereen steeds opnieuw op de proef gesteld. 

 

Maar… het is niet allemaal ellende. Er zijn in het afgelopen jaar ook prachtige dingen gebeurd. Ik vond en vind het hartverwarmend om te zien dat er zoveel mensen in actie komen om elkaar te helpen in deze moeilijke periode. 

 

Jongeren die boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Turkse dames van de naaiclub die mondkapjes maken. Sophie van 5 die kaarten maakt om cliënten van Philadelphia op te vrolijken. Muzikanten die mensen verrassen met muziek en zang in de tuin, of rondom het verpleeghuis. De Rotary die tablets schenkt zodat inwoners kunnen videobellen. Een vrijwilliger die mensen graag wil helpen om dat te leren. Kaartenacties. Donaties rondom de feestdagen. Een telefooncirkel. Digitaal koffiedrinken. En natuurlijk de maaltijdenactie van De Korenmolen en SWB.

 

Allemaal heel verschillende acties met dezelfde boodschap: laten zien dat we oog hebben voor elkaar. Dat we bereid zijn om iets voor de ander te doen en dat we ons binnen deze gemeente met elkaar verbonden voelen.  

 

De vele reacties die we na de eerste coronagolf hebben ontvangen, maken duidelijk hoezeer alle acties worden gewaardeerd. En hoe belangrijk die ogenschijnlijk kleine gebaren zijn om de moed erin te houden. Nu zitten we in de volgende fase en kost het veel mensen nog meer energie om vol te houden en positief te blijven. Dat maakt het nóg belangrijker om naar elkaar te blijven omkijken. 

 

Mijn oproep is dan ook: blijf betrokken. Blijf creatief. Bedenk iets hartverwarmends om te doen voor een ander. En ervaar zelf wat veel van onze vrijwilligers zeggen te ervaren: wat je geeft, krijg je terug!

 

Onderschat nooit wat je kunt betekenen. Sterker nog: juist als je het klein houdt, is de kans van slagen groot. Doe vooral iets wat dichtbij jezelf ligt. En doe het samen met anderen. Het is motiverend om elkaar op ideeën te brengen, de verbinding te voelen en samen ergens de schouders onder te zetten. 

 

Heb je hulp nodig? Stichting Welzijn Brummen ondersteunt je graag. We weten waar welke acties zijn, wie waar behoefte aan heeft én we hebben een groot netwerk waarmee we jou kunnen verbinden.

 

Dus zet die stap. Laat weten wat jouw initiatief is; ik ben heel erg benieuwd! Alleen door het samen te doen, komen we ook deze periode goed door. Ik wens jou het allerbeste toe. 

 

Martine Jurriens,

directeur Stichting Welzijn Brummen

Blijf mooie dingen doen.jpg
bottom of page