NIEUWS

Van 1 tot en met 7 juni 2020:

De week van de jonge mantelzorger

 

De eerste week van juni is het de week van de jonge mantelzorger. Jonge mantelzorgers die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus of ander gezinslid staan centraal deze week. Dat is niet zomaar. Inmiddels groeit 1 op de 5 kinderen op met een zorgsituatie binnen een gezin. Daarom willen we ook in de gemeente Brummen meer aandacht voor deze bijzondere groep mantelzorgers.

 

Wie zijn jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek is of een beperking of een psychische aandoening heeft. Jonge mantelzorgers hebben zorgtaken en kunnen zich zorgen maken Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. De gevolgen zijn voor ieder kind/ jongere verschillend. Dit hangt af van de plek die de jonge mantelzorger heeft in het gezin, het type ziekte of aandoening van hun naaste en het sociale netwerk van het gezin. De ene jonge mantelzorger zal er anders mee omgaan dan de andere jonge mantelzorger.

 

Jonge mantelzorgers in corona tijd

Wanneer thuis meer zorg nodig is voor een ziek of beperkt gezinslid doordat school, dagopvang of therapie ophoudt, is de kans groot dat de druk op jonge mantelzorgers om meer hulp te verlenen ook toeneemt. Jonge mantelzorgers kunnen zich nu extra zorgen  maken over hun gezinslid die ziek is of een beperking heeft. Het gebruikelijke dagritme is verstoord met als gevolg dat gezinsleden ontregeld raken. Zij hebben het nu extra zwaar. Voor de jonge mantelzorgers geldt daar boven op dat door het wegvallen van school, studie of sport de time-out van een zorgelijke thuissituatie is komen te vervallen. Het thuisonderwijs kan extra druk geven en de zorg van leerkrachten voor deze jeugdigen is minder geworden. Daarom nu, zeker in de week van de jonge mantelzorger, extra aandacht voor hen.

 

Wat kan Knooppunt Mantelzorg bieden aan de jonge mantelzorger?

Knooppunt Mantelzorg biedt ondersteuning aan mantelzorgers, ook aan deze specifieke groep jonge mantelzorgers. Jij als jonge mantelzorger kan er terecht met vragen als: Hoe combineer ik school met mijn mantelzorgtaken? Ik zorg voor mijn zieke vader of moeder en heb daardoor geen tijd meer om te sporten. Wat nu? Ik en mijn ouders zorgen veel voor mijn jonge zusje, maar wie zorgt er voor mij?’ Je kan ook bij het Knooppunt Mantelzorg terecht om zomaar ‘eens te praten’, even je verhaal kwijt te kunnen.

 

Bij Knooppunt Mantelzorg werken twee mantelzorgconsulenten: Ellen Lammersen en Karin van Aalst. Zij komen heel graag in contact met jou als jonge mantelzorger, om jouw verhaal te horen en met jou mee te denken. Uiteraard zijn alle gesprekken vertrouwelijk.

 

Een VVV-bon voor jonge mantelzorgers

Ben jij een jonge mantelzorger en woon jij en degene voor wie je zorgt in de gemeente Brummen? Dan willen wij jou heel graag iets aanbieden: Een VVV-bon (ter waarde van € 25,-) zodat jij welverdiend iets leuks voor jezelf kan uitzoeken. Wat moet je hiervoor doen? Je kunt je aanmelden bij het Knooppunt Mantelzorg door in de maand juni een mail te sturen naar: mantelzorg@welzijnbrummen.nl, met daarin jouw naam, adres, leeftijd en emailadres. Wij zullen je dan een mail terugsturen ter bevestiging. Wij gaan uiteraard vertrouwelijk met jouw gegevens om. Deze worden niet met anderen gedeeld.

 

Misschien ben je zelf geen jonge mantelzorger, maar ken je wel een jonge mantelzorger? Neem contact met hem of haar op en wijs deze jonge mantelzorger op deze actie. We weten dat jonge mantelzorgers zichzelf niet snel zullen melden. Zij ervaren zichzelf vaak niet als mantelzorger. Toch willen we ook hen proberen te bereiken en een leuke cadeaubon verstrekken. Vraag of je zijn of haar gegevens mag mailen. Ook dan overhandigen we heel graag de bon. Dit kan gedurende de hele maand juni.

 

Contactgegevens Knooppunt

Voor mantelzorgondersteuning kun je terecht bij het Knooppunt Mantelzorg. Het Knooppunt is op werkdagen van 9.00-14.00 te bereiken via mantelzorg@welzijnbrummen.nl of telefoonnummer (0575) 561988.

OPENINGSTIJDEN

Voor beide vestigingen

maandag-vrijdag

08:30 - 22:30 

gesloten op feestdagen

LOCATIES

Tjark Riks Centrum

Derickxkamp 2a

6961 DL EERBEEK

Plein 5

Graaf van Limburg Stirumplein 5

6971 CE BRUMMEN

TELEFOONNUMMER

Voor beide vestigingen

0575-561988

POSTADRES

Postbus 141

6970 AC BRUMMEN

E-MAIL

info@welzijnbrummen.nl

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon

VOLG ONS

ONZE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN? Geef hier je mail-adres