top of page

NIEUWS

7 december: Nationale Vrijwilligersdag

 

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, de dag waarop we alle vrijwilligers even in het zonnetje zetten. Net als SWB zullen veel organisaties in de gemeente Brummen op die dag extra aandacht schenken aan hun vrijwilligers en hun waardering uiten. De Vrijwilligerscentrale Brummen heeft speciaal hiervoor kaarten laten drukken die organisaties gratis konden bestellen om hun vrijwilligers te bedanken. Ik wil deze dag graag benutten om u via deze weg te informeren over wat er zoal speelt in het vrijwilligerswerk, landelijk en in onze gemeente.  

 

Vrijwilligerswerk maakt gelukkig!

Het CBS en andere organisaties leggen het vrijwilligerswerk in Nederland regelmatig onder de loep. Dat levert inzichten op waar onze Vrijwilligerscentrale haar voordeel mee probeert te doen. Het belangrijkste inzicht dat ik uit de onderzoeken pluk, is dat vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Dit horen wij ook heel regelmatig van onze vrijwilligers. En wat is er nou mooier dan zelf gelukkig worden, terwijl je anderen ook gelukkig maakt?!

 

7 miljoen vrijwilligers

Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder doet vrijwilligerswerk, eenmalig of vaker. Dat zijn – ja echt – zo’n 7 miljoen mensen! 91% van hen voelt zich gelukkig.

Gemiddeld besteden Nederlanders 4,2 uur per week aan vrijwilligerswerk. Dat doen ze vooral bij sportverenigingen, op school, in het jeugdwerk en in de verzorging. Dit is de top 4, maar er zijn nog veel meer plekken waar je vrijwilligerswerk kan doen!

Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?

Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om vrijwilligerswerk te doen. Dit zijn de belangrijkste motieven die mensen noemen.
 

  • “Ik vind het zelf leuk om te doen.”

  • “Ik vind het fijn iets voor anderen te betekenen.”

  • “Ik wil mijn vrije tijd zinvol besteden.”

  • “Ik geniet van de sociale contacten.”

  • “Ik zie het als mijn plicht.”

  • “Ik wil graag nieuwe dingen leren.”

  • “Ik wil mijn kans op een baan vergroten.”
     

Doet u vrijwilligerswerk? Dan ben ik heel benieuwd wat uw motivatie is. Bent u (nog) geen vrijwilliger, misschien zit er dan wel een reden tussen die u aanspreekt!  


De meeste worden gevraagd

De meeste mensen stappen niet zelf naar een organisatie om zich aan te melden als vrijwilliger; ze worden gevraagd. Als organisatie of vereniging kun je het aantrekkelijk maken om bij jou te werken. Vrijwilligers hechten de meeste waarde aan een goede organisatie, duidelijk beleid en het ontvangen van waardering. De Vrijwilligerscentrale kan organisaties ondersteunen met informatie, (beleids)advies, trainingen, de vacaturebank en het matchen van vrijwilligers met organisaties.

Vrijwilligers zorgen voor verbinding! 

Vrijwilligerswerk is zo belangrijk voor de samenleving. Vrijwilligers zorgen voor verbinding, samenhang en sociale cohesie. Ze zorgen dat anderen elkaar kunnen ontmoeten en samen actief, sportief en creatief kunnen zijn. Ze voorkomen dat dorps- of stadsgenoten in isolement raken.

Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen niet bestaan. Maar ook veel maatschappelijke en publieke organisaties redden het gewoonweg niet zonder vrijwilligers.


Nieuwe gezichten nodig!

De coronacrisis heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt. Dat zien we ook in de gemeente Brummen. Het stilleggen van activiteiten en sluiten van accommodaties heeft een enorme impact. Zowel op leden van verenigingen en bezoekers van bijvoorbeeld buurthuizen, als op de vrijwilligers die er werken. We hopen dat we deze moeilijke periode snel achter ons kunnen laten en weer vooruit kunnen kijken.

Hoe ziet het vrijwilligerswerk er in de toekomst uit? Zeker is dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden, ook in onze gemeente. Daar maken we ons zorgen over; we kunnen gewoon niet zonder! 

Ik wil u dan ook graag uitnodigen om eens na te denken of vrijwilligerswerk ook iets voor u kan zijn. Met slechts een uur per week kunt u al een wereld van verschil voor iemand maken!

Maak anderen en jezelf gelukkig! Word vrijwilliger in Brummen

Bij onze Vrijwilligerscentrale werken betrokken en enthousiaste mensen. Maak eens vrijblijvend een afspraak. Ga samen met een van de coördinatoren op zoek naar welk type vrijwilligerswerk u aantrekt en waar u gelukkig van wordt! 

 

Wilt u meteen weten wat er ‘te koop’ is? Op deze website kunt u veel informatie vinden. Plus een link naar de vrijwilligersvacaturebank. Hier vindt u alle vrijwilligerswerk-vacatures binnen de gemeente.

 

Ik ben heel benieuwd of er iets voor u bij zit!

Martine Jurriens (directeur SWB)

Voorbeeld kaart 2021 DvdVW.jpg
bottom of page