top of page

VRIJWILLIGERS IN BEELD

‘Een nieuwe draai aan mijn leven’ 

 

‘Het vrijwilligerswerk geeft een nieuwe draai aan mijn leven’ zegt Johan Boerman, vrijwilliger bij de vrijwilligerscentrale van de gemeente Brummen. Johan is vorig jaar met pensioen gegaan, na bijna 40 jaar werkzaam geweest te zijn bij de VECO in Eerbeek. ‘In voorbereiding op mijn pensioen begon ik na te denken over vrijwilligerswerk. Tijdens mijn werkzaam leven was ik daar niet zo mee bezig’, zegt hij. Hij reageerde op een vacature bij de SWB en kwam via wat omwegen terecht bij de Vrijwilligerscentrale. ‘Ik woon al 61 jaar in Brummen, maar daar had ik nog nooit van gehoord. Ik was wel meteen geïnteresseerd. Het helpen van mensen die naar vrijwilligerswerk zoeken, leek mij dankbaar werk’.

Behalve potentiële vrijwilligers ondersteunen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk, bestaan de taken bij de Vrijwilligerscentrale uit het actueel houden van de digitale vacaturebank en het actief onderhouden van contacten met organisaties, die vrijwilligers zoeken. De organisaties kunnen hun vacatures gratis plaatsen in de vacaturebank. Sinds september vorig jaar worden er zowel in Brummen als in Eerbeek ook inloopspreekuren gehouden. Iedereen kan daar terecht met vragen over vrijwilligerswerk.

‘Laatst kwam iemand op het spreekuur, die alleen Engels sprak. Hij wilde graag voor een aantal uren per week iets gaan doen, waar hij ook de Nederlandse taal in praktijk kon brengen. Het liefst wilde hij buiten werken. Samen hebben we een aantal passende vacatures uit de vacaturebank gevonden. En ook samen hebben we contact gelegd met een organisatie. Nu zie ik hem af en toe voorbij fietsen op weg naar zijn vrijwilligerswerk en dat geeft mij een goed gevoel’, vertelt Johan.

Op de vraag welke eigenschappen je moet hebben om bij de Vrijwilligerscentrale te werken, noemt Johan: ‘je moet goed kunnen luisteren, je open kunnen stellen, een sociaal gevoel hebben en in een team kunnen werken’. Het team bestaat uit 3 vrijwilligers en twee beroepskrachten. ‘Samen bedenken we plannen hoe we de Vrijwilligerscentrale meer onder de aandacht kunnen brengen bij de inwoners van de gemeente Brummen, zodat vrijwilligers en organisaties elkaar nog beter weten te vinden.

Dat Johan na z’n pensioen niet stil is gaan zitten, blijkt wel uit het feit, dat hij naast zijn werk bij de Vrijwilligerscentrale, actief is bij het Rode kruis Brummen Eerbeek als kandidaat evenementenhulp, als trainer/coach bij de volleybalvereniging en ook nog een middag achter de bar staat bij Plein 5. ‘Het heeft mijn kijk op de vrijwilligerswereld positief veranderd’, merkt hij op. ‘Ik heb veel waardering en bewondering voor al die mensen die zich vrijwillig en met veel plezier inzetten. Ik vind het mooi om op deze manier iets terug te doen voor de maatschappij. Het is zeker niet vrijblijvend, maar wel heel ontspannen en ik doe wat me plezier geeft. Ook is het fijn om je te blijven ontplooien, door de vele ontmoetingen en door de trainingen die ik volg. Ik ben blij en trots dat ik onderdeel van deze organisatie ben en ik hoop dit nog lang te kunnen doen'.


Lijkt het je het leuk om ook vrijwilliger van de vrijwilligerscentrale te worden? In Eerbeek is een vacature, kijk op de vacaturebank (via website Stichting Welzijn Brummen), bel 0575-561988 of loop even binnen bij de spreekuren in Plein 5 en Tjark Riks Centrum op dinsdag van 10.00 – 12.00 uur.

Interview door Ans Venselaar, foto Chantal Besselink

Johan Boerman_edited.jpg
bottom of page