top of page

VRIJWILLIGERS IN BEELD

'Je voelt je er jong bij'

 

‘Je voelt je er jong bij’ is het eerste wat Yvonne Ruijling en Yolanda Wezenberg vertellen over hun vrijwilligerswerk bij de peuterspeelgroepen van kindcentrum Sterrenbeek te Eerbeek. En al hoeven ze zelf niet op de voorgrond, volgens Inge Gammauf (leidinggevende kinderopvang) mogen ze ook wel eens in het zonnetje gezet worden, want Yvonne werkt er al bijna 10 jaar als vrijwilliger en Yolanda al 16 jaar!

De dames zijn niet opgeleid in deze branche, maar het werken met kinderen zit hen in het bloed. Ze zijn er “ingerold” zoals ze zelf aangeven; “Een keer een ochtendje meelopen en niet meer weggegaan”.

Inmiddels draaien ze een halve dag in de week volledig mee met bijna alle werkzaamheden.

Elke periode is er een thema en wordt er geknutseld, gepuzzeld, gezongen, in de kring gezeten en voorgelezen. Daarnaast wordt er veel buiten gespeeld, schillen ze fruit en ruimen ze samen met de kinderen op.  Op de vraag wat dit werk zo leuk maakt, hoeven ze niet lang na te denken; “Kinderen komen zo enthousiast op je af en komen lekker bij je zitten. Ze zijn bijna altijd vrolijk en daar wordt je zelf ook vrolijk van”.

Er zijn ook van die uitspraken die je nooit vergeet; “Ik was een kindje op de wc aan het verschonen en ze bekeek me aandachtig en zei toen: je bent al wel heel oud, hè? Ook zeggen ze heel vaak: ik vind je lief. En soms moet ik ook wel eens tot 10 tellen, hoor!”

Op de vraag wat je moet kunnen om dit werk te doen, moeten ze langer nadenken. Het is voor hen zo vanzelfsprekend. “Je moet geduld hebben en met kinderen kunnen omgaan. Ze hebben liefde en aandacht nodig. Je moet ook geen tijdsdruk voelen. En verder moet de klik er zijn met de leidsters en met de ouders. Al zien we die laatsten door corona nu veel minder. Het is ook fysiek zwaar. Je moet kinderen tillen en verschonen. Daarnaast heb je een signaalfunctie, als je ziet dat een kind niet lekker in z’n vel zit of als er in de familie wat is gebeurd. Daarover praten we altijd met de leidsters.

We vinden het ook heel fijn om ergens bij te horen! Al is dat door corona wel veel minder geworden. Er zijn nu geen gezamenlijke activiteiten en uitjes met de leidsters, zoals etentjes of een borrel of gezellig samen kerstbakjes maken. We hopen dat dat echt weer terug komt, want dat hoort er ook bij. We gaan door met dit werk tot het niet meer leuk is of als ik het niet meer aan kan. En zolang ze ons nog willen hebben”. Al zeggen ze er meteen lachend bij dat ze weten dat ze bij het Kindcentrum heel blij met ze zijn!

Interview door Ans Venselaar
 

Wil je ook vrijwilliger worden in de gemeente Brummen? Klik hier!

Vrijwilligers in beeld_edited.jpg
bottom of page