top of page

NIEUWS

Feestelijke heropening Kledingbank Eerbeek
Eerbeek, maart 2023

Op 7 maart om 11.00 uur in de ochtend wordt de kledingbank in het Tjark Riks Centrum feestelijk heropend door Martine Jurriens, directeur van de SWB. Lizette Maas en Laura Steenkist, beiden vrijwilligers bij de SWB, hebben er hard aan gewerkt om dat mogelijk te maken.

 

‘Het is allemaal begonnen in 2018’, zegt Lizette. ‘Er was al een kinderkledingbeurs (SKKB) en daar werd ook kleding voor volwassenen binnengebracht. De SKKB zocht dat uit en zette met de feestdagen wel eens rekken met kleding bij de voedselbank’. Bij Lizette ontstond het idee om dat uit te breiden. In het Tjark Riks Centrum werd een ruimte ingericht en Stichting Kromhout en de Gemeente Brummen maakten het mogelijk om kledingrekken te kopen. Er werd reclame gemaakt via Facebook, de krant en er werden flyers gemaakt en rondgedeeld. De kledingbank was geopend op dinsdag- en vrijdagochtend en de loop kwam er goed in. En toen kwam Corona en lag alles stil.

 

‘Het was lastig om alles weer op te starten’, vertelt Lizette. ‘Er lagen heel veel zakken met kleding, die allemaal uitgezocht moesten worden en de loop was er helemaal uit. Ik kon wel wat hulp gebruiken’. In september vorig jaar kwam Laura als vrijwilliger bij de SWB en zij stroopte de mouwen op. Zij heeft er hard aan gewerkt om alles op orde te brengen. ‘Dat was een hele klus’, vertelt ze. ‘Want ondanks dat alles stil lag, werd er wel kleding binnen gebracht. Ik ben begonnen met het uitzoeken van alle zakken met kleding en het leeghalen van alle rekken. Ik heb alle kleding goed nagekeken en de goede stukken per categorie ingedeeld en op maat gehangen. Ik heb de ruimte schoongemaakt en anders ingedeeld. Daarnaast ben ik ook begonnen om op vrijdagmorgen een rek met passende kleding voor dat seizoen bij de voedselbank te zetten. En zo begon de loop er weer wat in te komen’.

 

‘Ik ben zelf afhankelijk van een uitkering’, vertelt Laura. ‘En ik maak zelf ook gebruik van de kledingbank: ik ben daar heel open over. Veel mensen voelen schaamte en ik wil ze helpen om daar overheen te komen. Ik loop nu elke week even naar de voedselbank om me te laten zien. En als er nieuwe mensen komen, knoop ik even een praatje met ze aan. Zo word ik het gezicht van de kledingbank en raken mensen er mee vertrouwd. Ik help ze letterlijk over de drempel heen.

Het hergebruik van kleding past natuurlijk ook goed in het kader van duurzaamheid. Er wordt heel veel goede kleding weggegooid en dat is zonde. We willen hiermee ook ons steentje bijdragen aan een betere wereld en veel meer mensen zouden daar gebruik van kunnen en moeten maken. Dus ook die mensen zijn welkom’

 

‘Als mensen kleding over hebben; natuurlijk schoon, netjes en heel, kunnen ze contact met Lizette opnemen om het op de locatie zelf in te leveren. We komen nu nog vooral moderne mannenkleding en grote maten te kort’, vertelt Laura. ‘We wisselen regelmatig het aanbod en kleding, die we over hebben, gaat naar containers van het Rode Kruis”.

 

‘We kijken erg uit naar de opening’, zeggen Laura en Lizette. ‘Iedereen is daar welkom en dan kan het echt weer gaan lopen. De openingstijden blijven op dinsdag- en vrijdagmorgen van 10.00-12.30 uur’.

Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in deze opnieuw ingerichte en frisse kledingbank!

A4 Kledingbank_edited.jpg
bottom of page