top of page

VRIJWILLIGERS IN BEELD

‘Ronny is een rots in de branding en onmisbaar op deze afdeling’,

zegt Coby Voskamp, medewerker op de afdeling Koppelenburg van Tolzicht in Brummen. Als we samen met Ronny over de afdeling lopen, wordt hij overal staande gehouden voor een praatje, een grapje of een verzoek om iets te doen.

Ronny, 51 jaar, werkt sinds januari 2022 als vrijwilliger. Hij kan niet deelnemen aan het reguliere arbeidsproces en wil toch graag zinvol bijdragen. Via via kwam hij op het spoor van Tolzicht. “Een schot in de roos” volgens Marijte Bolt, coördinator vrijwilligers bij Tolzicht. “Hij maakt met veel humor en inlevingsvermogen op een heel prettige manier contact met onze ouderen".

 

Op de vraag waarom hij gekozen heeft voor deze doelgroep, antwoordt hij: “ik vind het leuk om met ouderen om te gaan en dat kan ik goed. Ik heb in de horeca gewerkt en daar kwamen ook veel ouderen. Ik ben ook zorgzaam en behulpzaam. Daarnaast heb ik hier de vrijheid om het om mijn manier aan te pakken en dat vind ik fijn. Ik voel me hier thuis.”

Ronny is er meestal op dinsdag en vrijdag. Zijn taken bestaan uit koffie zetten en inschenken, bij mooi weer een wandelingetje maken of boodschappen doen en 1x in de maand op vrijdagmorgen wordt er gekookt. “Ik ben restaurant kok geweest en vind het leuk om voor de mensen te koken. Meestal kook ik voor zo’n 15 tot 18 mensen. Ik kook bijvoorbeeld stamppotten en griesmeelpudding met bessensap. De bewoners, die dat kunnen, helpen een handje mee. Alles vers, het ruikt lekker en iedereen vindt het heerlijk.”

“Het brengt ook een hoop gezelligheid en dat geldt ook voor mij”, zegt Ronny. “Ik heb de tijd om de mensen veel aandacht te geven en dat voelt fijn om te doen. Ik doe allerlei klusjes voor ze. Zo ben ik laatst met iemands bril, waar een glas wat uitgevallen, even naar de opticien geweest. Of als iemand een batterijtje nodig heeft, dan haal ik dat even.”.

Op de vraag welke eigenschappen je moet hebben om dit vrijwilligerswerk te doen, zegt Ronny: “heel veel geduld. Soms is iemand moeilijk te verstaan en dan moet je er wel even tijd voor nemen om uit te zoeken wat iemand wil. Je moet ook inlevingsvermogen hebben en het vertrouwen van iemand winnen.”

“Ik moet soms wel mijn grenzen aangeven”, zegt Ronny. ‘Als ik hier een tijd geweest ben, moet ik weer echt opladen. Eigenlijk zouden we veel meer vrijwilligers kunnen gebruiken’.

Op de vraag hoe lang hij dit wil doen, zegt hij: ‘als het aan mij ligt nog heel lang!’

Als ik later Marijte Bolt nog even spreek, geeft zij aan, dat Tolzicht graag het koken met verse ingrediënten op meer afdelingen wil uitbreiden. Het is echt een fijne activiteit voor de bewoners, het ruikt heerlijk en samen eten is fijn. Daar hebben we wel meer hulp van vrijwilligers bij nodig. “En dat hoeft echt elke dag of week “, zegt ze. “Ook vrijwilligers die graag 1x in de maand of alleen op feest- of bijzondere dagen willen helpen koken zijn van harte welkom!’

Ben je enthousiast geworden en wil je ook kijken of vrijwilliger worden bij Tolzicht iets voor je is? Bel of app Marijte Bolt op 06-57413302 op mail mbolt@riwis.nl

Interview door Ans Venselaar

Een rots in de branding
bottom of page