Knooppunt Mantelzorg Brummen
Dag van de Mantelzorg
Tijdens de week van de Mantelzorg draagt Knooppunt Mantelzorg, in opdracht van de gemeente Brummen, zorg voor mantelzorgwaardering. Mantelzorgers die ingeschreven staan bij Knooppunt Mantelzorg komen automatische in aanmerking voor deze waardering.
Schrijf je in bij Knooppunt Mantelzorg
Bent u zelf mantelzorger, maar nog niet ingeschreven bij het Knooppunt Mantelzorg Brummen?
Dit kan eenvoudig hier.
INTERVIEW MET EEN MANTELZORGER
Op de Dag van de Mantelzorg zetten we mantelzorgers in de schijnwerpers die dag in dag uit voor hun dierbaren zorgen.
Vandaag spreken we met Sonja, die haar ouders ondersteunt sinds haar vader een hersenbloeding heeft gehad. Sonja woont in de gemeente Brummen en ze deelt anoniem haar verhaal over de uitdagingen, maar ook de waardevolle momenten die het mantelzorgen met zich meebrengt
Kun je kort iets vertellen over de situatie van je vader na zijn hersenbloeding en hoe dat zijn dagelijks leven heeft beïnvloed?
Mijn vader was altijd een hele sociale en sportieve man. Twee jaar geleden heeft hij een hersenbloeding gehad. Sindsdien is hij linkszijdig beperkt.
De voorheen zo zelfredzame man werd hierdoor in één keer afhankelijk van anderen.
Na een intensieve periode in het ziekenhuis en een intensieve periode van revalideren is hij weer thuis komen te wonen.
Het was niet verstandig om in de woning te blijven waar hij op dat moment woonde. Hij is, samen met mijn moeder, verhuisd naar een gelijkvloerse woning bij ons in het dorp.
Met kleine stappen vooruit lukt het hem om, mede dankzij zijn doorzettingsvermogen, om steeds weer iets van zijn zelfredzaamheid terug te winnen.
Wat betekent het voor jou om mantelzorger te zijn voor je vader?
Mijn ouders hebben altijd voor mij gezorgd en ik doe dit nu met veel liefde voor hun. Ik krijg daar vele voor terug; dat zit in bijvoorbeeld de stappen die ik mijn vader zie maken. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn groots voor mij.
Wat vind je het meest uitdagend aan het zorgen voor je vader?
Mijn vader is plotseling iets overkomen en daarvoor moest ineens veel geregeld worden. Het is een kunst om de wegen in het zorgdoolhof dusdanig te bewandelen dat er voor hem en mijn moeder het meest optimale uitkomt. Het regelen, uitzoeken en afstemmen met alle partijen is iets wat telkens terug blijft komen.
Zijn er ook mooie of bijzondere momenten die je ervaart in de zorg voor je vader?
Ik ben blij met iedere dag dat hij weer wakker mag worden en herinneringen met ons kan maken. Ook iedere stap die hij maakt, hoe klein ook, koester ik.
Hoe combineer je de zorgtaken met je eigen leven, bijvoorbeeld werk of vrije tijd?
Ik heb zelf ook zorg nodig en mijn gezin ondersteunt mij hierin. Lukt iets even niet, dan helpen mijn kinderen opa en oma altijd. Of ze helpen mij, zodat ik energie overhoud om voor mijn ouders te zorgen. Mijn man helpt mij met de zwaardere regelzaken.
Wat zou je willen meegeven aan andere mensen die misschien nog niet weten wat mantelzorg precies inhoudt?
Het woord ‘mantel’ zegt het al. Ik zie het als een deken van liefde. En vanuit die liefde zorg ik voor hen. Het is geen keuze waar je even in of uit kunt stappen. Vanuit die zorg kom je soms uitdagingen tegen, zoals de regeltaken, maar deel je ook mooie momenten samen. En die mooie momenten zitten vaak in kleine dingen, zoals een lach als ik een kop thee aan mijn vader geef.
Welke boodschap zou je in het kader van de Dag van de Mantelzorg willen delen met andere mantelzorgers?'
Fijn dat er 1 dag is waarop er aan ons wordt gedacht. Maar eigenlijk moeten we elke dag even worden begroet en gezien. Niet alleen door de mensen die wij verzorgen, maar ook door de mensen om ons heen. Want iets heel kleins, kan groots worden gewaardeerd.