top of page

Penseel in de wilgen?

Mijn collega-cultuurcoach Edith en ik zorgen dat kinderen op de basisscholen in de gemeente Brummen ruimschoots kennismaken met allerlei vormen van cultuur. De meeste van de workshops die scholen afnemen in het kader van ons cultuurmenu worden gegeven door kleine zelfstandigen. Sinds begin 2020 is er voor hen nog meer onzekerheid dan ze al gewend waren. Door de overheidsmaatregelen en -adviezen tegen de verspreiding van corona worden veel optredens en workshops afgezegd of verplaatst.

Ze klagen niet, hoor. Maar als we met een theatermaker praten die vertelt dat hij nu zijn inkomen grotendeels haalt uit zijn baan als buschauffeur, of met een muzikante die haar optredens ziet verdampen en schoonmaakwerk erbij doet, doet ons hart wel een beetje pijn. Niet alleen voor hen persoonlijk. Maar ook omdat het zo logisch zou zijn als deze getalenteerde en gedreven mensen hun strijkstok, microfoon of penseel in de wilgen zouden hangen en voor iets meer zekerheid zouden kiezen. Hoe behouden we deze goede vakdocenten die kinderen met cultuur in aanraking brengen?


We proberen nu binnen onze mogelijkheden de docenten waar lessen niet door kunnen gaan toch deels uit te betalen. Sommigen krijgen het voor elkaar om hun lessen zo aan te passen dat ze ook op het schoolplein gegeven kunnen worden, of maken een digitale versie van hun les. Het is een zoektocht om deze lessen dezelfde kwaliteit te geven als een echt mens met echt enthousiasme in de klas.


Schermpjesmoeheid

De schermpjesmoeheid zorgt er ook voor dat de meeste scholen begrijpelijkerwijze geen voorkeur hebben voor de digitale versie van een les, maar deze liever uitstellen. Dat is ook goed voor te stellen, maar dat de culturele zzp’er moet omschakelen naar andere verdiensten bij iedere lockdown is haast niet te doen. Laten we ook om deze reden maar hopen dat de ziekte snel uitgewoed is.


Wil je meer lezen over ons werk bij Stichting Welzijn Brummen? Check onze andere blogs van SWB-Dichtbij!

bottom of page