6. welke vervoersmogelijkheden zijn er?
Voor mensen die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn, valt het vaak niet mee om te reizen met het reguliere vervoer. Gelukkig zijn er diverse vormen van aangepast vervoer. Informatie over financiële vergoedingen van vervoer vind je in hoofdstuk 7.
6.1 aangepast taxi-, bus- of openbaarvervoer
Team Voor Elkaar
Voor vragen over zorg, ondersteuning, jeugd, werk en inkomen kun je contact opnemen met:
Team Voor Elkaar
0575 - 568 568 (werkdagen 9:00 - 12:00)
https://www.brummen.nl/inwoner-en-ondernemer/ondersteuning-en-zorg/team-voor-elkaar.html
PlusOV
PlusOv maakt reizen mogelijk voor mensen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Je kunt hiermee van deur tot deur reizen tot 40 kilometer vanaf je eigen woning. Hierbij geldt tot 20 kilometer een gereduceerd tarief. Vanaf 20 kilometer betaal je een hoger tarief. Voor PlusOV heb je een Wmo-indicatie nodig. Die kun je aanvragen via Team voor Elkaar. PlusOV biedt ook aanvullend openbaar vervoer in gebieden waar het gewone openbaar vervoer niet rijdt. Hiervoor heb je geen indicatie nodig. Een rit reserveren en betalen doe je rechtstreeks bij PlusOV
PlusOV 088-7587654
Stichting Vrijwillige hulpdienst Handsaam Brummen Eerbeek
Handsaam regelt vervoer voor alle inwoners van de gemeente Brummen die geen eigen vervoer hebben of geen gebruik willen of kunnen maken van openbaar vervoer. Eventueel zijn zij ook behulpzaam op en naar je bestemming.
0575-565666 (op werkdagen van 9-11 uur)
www.handsaam-brummen-eerbeek.nl
Valys: bovenregionaal taxivervoer
Taxivervoer (naar bestemmingen die verder dan vijf zones of 25 km van het openbaar vervoer van het woonadres afliggen) en begeleid reizen met behulp van reisassistenten. Geef bij de reservering aan of er een rolstoel of een scootmobiel meegaat. Eén begeleider mag gratis mee. Vraag een pas aan bij Valys en informeer naar de voorwaarden. Voor Valys is een vervoersindicatie nodig van de gemeente (via WMO-loket, zie paragraaf 2.5).
0900 - 9630 (maandag t/m vrijdag van 09:00 - 17:00)
www.valys.nl
www.valys.nl/contact/contactformulier
Leerlingenvervoer
Wanneer heeft je kind recht op leerlingenvervoer? Op de website van de gemeente Brummen vind je informatie over de voorwaarden, de soorten vervoer en de aanvraag. Heb je vragen over leerlingenvervoer die niet beantwoord worden na het lezen van deze informatie? Bel dan eerst naar het Team voor Elkaar.
Meereizen in het openbaar vervoer
Voor mensen met een functiebeperking is er de mogelijkheid om met persoonlijke begeleiding te reizen. Een OV-begeleiderskaart is aan te vragen bij Argonaut. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je niet in staat bent om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen.
030 - 235 46 61
www.ovbegeleiderskaart.nl
Assistentie bij hulp in -en uitstappen trein door NS
Indien je hulp nodig hebt bij het in -en uitstappen tijdens het reizen per trein dan kun je assistentie vragen bij de NS. Je kunt dit minimaal 1 uur voor vertrek aanvragen.
030 - 235 78 22 (dag en nacht bereikbaar)
https://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-een-functiebeperking
https://avg.ns.nl/#voorbereiden (online assistentie aanvraag)
6.2 vervoer met eigen auto of huurauto
Autorijden is met enkele aanpassingen vaak toch mogelijk voor mensen met een handicap of een chronische ziekte. De volgende instanties bieden de nodige informatie, advies en aanpassingen.
Gemeente Brummen
Hier vraag je een gereserveerde parkeerplaats aan. Met een parkeerontheffing kun je parkeren op speciale invalidenparkeerplaatsen. Een gehandicaptenparkeerkaart of parkeerontheffing vraag je in de gemeente Brummen aan via de gemeente.
0575-568233
CBR: Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen
Neemt niet alleen rijexamens af maar geeft ook adviezen over aanpassingen in de auto.
0900 - 0210 (maandag t/m/ vrijdag van 08:00 - 17:30)
www.cbr.nl
RDW: Rijksdienst voor het wegverkeer
De Rijksdienst voor het wegverkeer keurt de aanpassingen aan de auto voordat de cliënt ermee de weg op mag.
0900 - 0739 (maandag t/m vrijdag van 08:00 - 17:00)
www.rdw.nl